Розумна кухонна техніка – ідеальне рішення для студентів, зайнятих людей і тих, хто не любить витрачати час на підготовку. Різноманітні функції мультиварки можна використовувати для приготування перших, других страв і навіть випічки. Ясна і просте управління, відстрочений старт, можливість використовувати власний режим роботи стануть корисними для тих, хто цінує свій час.

Види та функції

По суті мультиварка – це розумна каструлька, в якій можна швидко приготувати продукти для здорового харчування. Ви складаєте в неї порізані продукти, вибираєте потрібну програму – і через певний час отримуєте готову страву. Ніяких особливих умінь і знань в готуванні мати не потрібно.

Крім зручності використання мультиварки має ще ряд вагомих переваг:

1. В першу чергу це значна економія часу і ресурсів. Внаслідок герметичності страви готуються швидше, і витрачається менше енергії.
2. Це найцінніше придбання для тих, хто не вміє готувати – розумний прилад готує практично будь-які страви.
3. Важливий плюс для прихильників здорового харчування – приготування на пару в щільно закритому приладі зберігає корисні властивості продуктів.
4. Також мультиварка економить ваші власні сили й допомагає підтримувати здоров'я, адже вам не потрібно стояти годинами біля плити або харчуватися в ресторанах.

Універсальна побутова техніка об'єднує в собі відразу кілька видів: пароварку, рисоварку, кашоварку та хлібопічку. Серед безлічі режимів є варіння, тушкування, варіння на пару, смаження, випічка, приготування супів, каш, йогуртів і навіть варення. Крім того, для різноманітності харчування придумані функції: фритюрниця, фондю, соте, різотто, піца і попкорн.

Які види мультиварок є в продажу

• стандартна (без тиску) – найпопулярніша багатофункціональна модель, може також мати функції повільноварки й скороварки;
• мультиварка-скороварка – під тиском приготування проходить набагато швидше;
• повільноварка – принцип роботи полягає в томлінні на пару, що забезпечує високу якість страв для шанувальників здорового харчування.

Крім різноманітних вбудованих програм готування, є додаткові функції мультиварки:

• відстрочка старту – для сімей з маленькими дітьми, швидкого сніданку для зайнятих людей і гарячої вечері одиноким;
• підігрів – їжа завжди буде потрібної температури навіть через кілька годин після приготування;
• мультиповар – автоматичні програми для перших, других і третіх страв з можливістю ручної зміни режимів;
• автоматичне налаштування тривалості й температури для готування;
• додавання в пам'ять приладу індивідуальних налаштувань приготування страв;
• можливість миття частин мультиварки в посудомийних машинах;
• функція «блокування від дітей» – випадкових натискань;
• автоматичне відключення після завершення програми.

Виходячи з усієї перерахованої різноманітності функцій і програм, кожен може вибрати й налаштувати мультиварку під свої індивідуальні потреби та можливості.

За якими параметрами вибрати мультиварку для себе

Будова мультиварки досить проста – корпус, нагрівальні елементи та знімна чаша. У простих моделей є найнеобхідніші функції, в більш дорогих – до 100 варіантів готування. Також розрізняються і способи управління кухонною технікою: автоматичне, ручне та комбіноване.

Перш ніж вибрати мультиварку, варто дізнатися деякі нюанси:

• обсяг чаші – для одного або двох людей достатньо 2 л, багатодітній родині з маленькою дитиною краще 5 л і більше, і середній варіант – на 3 або 4,5 л;
• корпус – металевий (важкий, але міцний), пластиковий (недорогий, але довго гріється);
• потужність – мала (до 500 Вт) працює довше, середня (510-890 Вт) оптимальний варіант, висока (від 900 Вт) готує їжу вдвічі швидше.

При виборі побутової техніки матеріал самої чаші не менш важливий. Нержавіюча сталь нагрівається довше, але гріє їжу нерівномірно.

Крім того, в приготуванні продуктів не останню роль грає покриття чаші. Воно буває трьох видів: антипригарне, тефлонове і керамічне. Всі типи легко миються, але відрізняються міцністю та ціною.

Найстійкіше до пошкоджень – керамічне, тому воно дорожче. Антипригарне й тефлонове вимагають більш дбайливого поводження, до них купуйте силіконові ложки і лопатки та не тріть мочалками. Зате вони краще підходять для смаження й випічки. Є також чаші без покриття – вони екологічніші та дешевші, але їх складніше мити, оскільки їжа частіше пристає до стінок і може пригорати.

Мультиварка і скороварка: в чому різниця

Обидва види кухонної техніки багато в чому схожі, що і створює плутанину серед покупців. Але вони мають відмінності у швидкості приготування і в якості готових страв.

Основні функції мультиварки:

• гарнір і перші страви;
• тушкування м'ясних продуктів;
• випічка хлібних виробів.

Скороварка може приготувати плов, рагу, м'ясо, рибу, овочі вдвічі швидше, ніж стандартна мультиварка. Продукти зберігають вітаміни, соковиті та яскраві кольори, і виглядають дуже апетитно.

Крім того, істотна різниця полягає і в ручному управлінні процесом.

Використання мультиварки більш гнучке – є можливість для ручного налаштування, безліч режимів, в тому числі томління їжі до 5 годин, завдяки чому вона зберігає смак і аромат. Є можливість відкрити кришку і додати забутий інгредієнт або перевірити готовність страви.

Мультиварка-скороварка здійснює готування на пару під тиском, що значно прискорює процес приготування. Але відкривати прилад під час готовки неприпустимо. До того ж варто враховувати, що в деяких моделях кухонної техніки не передбачений клапан для автоматичного скидання пари. У такому випадку потрібно робити це вручну, що загрожує ймовірністю опіків.

Мультиварка і скороварка: в чому різниця

Обидва види кухонної техніки багато в чому схожі, що і створює плутанину серед покупців. Але вони мають відмінності у швидкості приготування і в якості готових страв.

Основні функції мультиварки:
• гарнір і перші страви;
• тушкування м'ясних продуктів;
• випічка хлібних виробів.

Скороварка може приготувати плов, рагу, м'ясо, рибу, овочі вдвічі швидше, ніж стандартна мультиварка. Продукти зберігають вітаміни, соковиті та яскраві кольори, і виглядають дуже апетитно.

Крім того, істотна різниця полягає і в ручному управлінні процесом.

Використання мультиварки більш гнучке – є можливість для ручного налаштування, безліч режимів, в тому числі томління їжі до 5 годин, завдяки чому вона зберігає смак і аромат. Є можливість відкрити кришку і додати забутий інгредієнт або перевірити готовність страви.

Мультиварка-скороварка здійснює готування на пару під тиском, що значно прискорює процес приготування. Але відкривати прилад під час готовки неприпустимо. До того ж варто враховувати, що в деяких моделях кухонної техніки не передбачений клапан для автоматичного скидання пари. У такому випадку потрібно робити це вручну, що загрожує ймовірністю опіків.

Кілька порад щодо вибору мультиварок

Крім моделі побутової техніки, обсягу чаші, потужності й кількості функцій, варто звернути увагу на дрібні деталі, які полегшать використання мультиварки. Наприклад:
• чаші є з силіконовими прихватками, щипцями та ручками (для зручності рекомендуються останні);
• кабель живлення – якщо вибрали знімний, краще варіант з захисним козирком;
• випуск пари – безпечніше режим вирівнювання, а не одноразовим потоком;
• звертайте увагу на кришку та її кріплення – вона повинна відкидатися мінімум на 90 градусів, щільно кріпитися, і в ідеалі – бути знімною для зручності миття;
• найбільш економні мультиварки – з індукційним нагріванням (за ціною дорожче, але швидше розігріваються і споживають менше електроенергії);
• зручний дисплей з таймером, інформацією про запущену програму й іншими показниками заощадить масу часу;
• важливо для зручності та безпеки вибирати прилади з гумовими ніжками й збірником конденсату.

За якість роботи та гарантію довговічності відповідають надійні виробники. Краще вибрати мультиварку від перевірених брендів. Не варто купувати кухонну техніку китайського виробництва. На ремонт деталей піде більше коштів, ніж на покупку якісної мультиварки.

Вдалих покупок і приємного апетиту!