Вечеря без смаження. Здорові методи приготування їжі

Не знаєте, чим замінити смаження? Віддаєте перевагу тушкуванню, запіканню, грилю або приготуванню на пару? Відкрийте для себе техніку Bosch для здорового та смачного приготування!

Сідаєте на дієту? Лікар порадив вам обмежити споживання жирної та важкої для засвоєння їжі? Або ви хочете забезпечити здорове харчування для своєї сім'ї? У всіх цих випадках найкраща ідея - обмежити смаження на користь інших способів приготування їжі. Як це зробити? Дізнайтеся про наші перевірені методи.

Смаження - навіщо його обмежувати?

Смаження - це швидкий і простий спосіб приготування їжі, який дозволяє отримати смачну хрустку скоринку. Однак, навіть попри ці переваги, споживання смажених страв слід обмежити через їхній негативний вплив на здоров'я та фігуру.

Як правило, смаження вимагає додавання жиру, що значно підвищує калорійність їжі, ускладнює її перетравлення і навантажує травну систему. Крім того, тепло знижує поживну цінність їжі, позбавляючи її вітамінів і мінералів.

Під час смаження всередині їжі утворюються шкідливі сполуки, наприклад, акриламід або поліциклічні ароматичні вуглеводні, а жир, доданий на сковорідку, окислюється під час тривалої обробки. Їжа іноді пригорає, що робить її несмачною і, що ще гірше, шкідливою для здоров'я. Ось чому краще використовувати цей метод час від часу, а щодня користуватися альтернативними методами.

Що замість смаження?

Якщо ви любите смак, аромат або текстуру смаженої їжі, у нас для вас хороші новини - ви можете отримати їх за допомогою інших методів обробки. Тушкування, гриль, запікання або, можливо, приготування на пару? Дізнайтеся, що це таке і які страви можна приготувати за допомогою кожного з цих методів!

Смаження з низьким вмістом жиру та без жиру

Якщо вам важко розлучитися зі смаком смаженої їжі, можна почати зі зменшення кількості використовуваного жиру і часу смаження до мінімуму - це зменшить втрату вітамінів і мінералів і знизить ризик підгоряння. Головне - вибрати відповідну сковорідку з міцним антипригарним покриттям і частіше перевертати страву. Ви також можете обрати майже знежирений спрей для смаження і не турбуватися про зайві калорії.

Сучасні індукційні варильні панелі Bosch оснащені функцією, яка допомагає смажити страву рівно стільки, скільки потрібно. Деякі моделі оснащені датчиком смаження PerfectFry, який автоматично регулює температуру, щоб їжа не пригоріла, і припиняє смаження, коли їжа ідеально приготується, зберігаючи більше поживних речовин. Сковорідки, які працюють з датчиком, мають антипригарне покриття, тому на них можна смажити з невеликою кількістю жиру або взагалі без нього.

Барбекю - не тільки влітку!

Приготування їжі на грилі - чудова альтернатива смаженню. Воно не вимагає додавання жиру, але дозволяє отримати страви з якостями, схожими на страви прямо зі сковороди - запечені зовні і соковиті всередині. Наприклад, можна приготувати хрусткі овочі, підрум'янені ковбаски, соковиті стейки, філе риби та птиці на грилі, м'ясні та овочеві шашлики, а також традиційні та веганські бургери.

Переживаєте, що втратите багато часу на розпалювання барбекю і зможете використовувати цей метод лише за гарної погоди? Нічого подібного! Обирайте один з електричних грилів Bosch і готуйте ароматні страви на власній кухні! Завдяки високій потужності вони нагріваються за той самий час, що й сковорода, а безступеневе регулювання температури дозволяє налаштувати параметри гриля відповідно до типу їжі, яку ви готуєте. Знімні пластини гриля вкриті спеціальним покриттям, що запобігає пригоранню їжі, до того ж їх можна легко мити в посудомийній машині.

Що таке тушкування?

Тушкування - це спосіб приготування їжі, який передбачає тривале варіння з додаванням невеликої кількості води, зазвичай під кришкою. Тушкована їжа має глибокий смак і майже тане в роті. Деякі інгредієнти, наприклад, м'ясо або рибу, перед тушкуванням можна коротко обсмажити з обох боків, що зробить їх соковитішими в середині і додасть страві карамельного смаку. Пам'ятайте, однак, що тушкування без додавання жиру і без смаження дозволить вам приготувати більш легкозасвоювані страви.

Для тушкування їжі не потрібне спеціальне обладнання - все, що вам потрібно, це каструля з кришкою. Якщо ви збираєтеся попередньо розігрівати інгредієнти, зупиніть свій вибір на сотейнику - вибирайте каструлю з достатньо великим діаметром і глибиною. Тепер ви можете приготувати смачні страви, наприклад, фрикадельки в соусі, рагу по-м'ясницьки, рагу по-угорськи, яловичину по-бургундськи, рагу, курку в соусі каррі, реберця, тушковані з овочами, або тріску в томатному соусі з оливками.

Випічка

Духова шафа стала майже обов'язковим елементом обладнання на кожній кухні, а страви, приготовані в ній, - постійною частиною нашого меню. При випіканні в духовці використовується дія високих температур, що створюються нагрівачами духовки, які нагрівають їжу, випаровують з неї частину води і підсмажують її зверху. Залежно від страви, яку ви готуєте, ви можете поставити її в холодну або гарячу піч.

В електричній духовці можна приготувати більш здорові, але не менш смачні версії смажених страв, наприклад, чіпси, фрикадельки, запечений лосось або вегетаріанські котлети. Крім того, в духовці можна приготувати зовсім інші страви, ніж на сковороді, наприклад, фаршировану курку, смажені ніжки або крильця, смажений ромен або запіканки, посипані сиром, а також десерти, наприклад, різні види тортів і тістечок, крем-брюле або шоколадне суфле.

Асортимент духових шаф, представлених на ринку, дуже широкий, тому легко знайти прилад, який підійде саме для вашої кухні та полегшить процес випікання. Ознайомтеся з перевагами та високотехнологічними функціями сучасних духових шаф Bosch і готуйте смачніші та корисніші страви!

Пар - для здоров'я, тіла та смаку

Приготування їжі на парі - один з найздоровіших способів приготування їжі, а отже, чудова заміна смаженню. Він дозволяє зберегти велику кількість вітамінів і мінералів у продуктах, тому чудово підходить для людей, які піклуються про своє здоров'я. Страви, приготовані на парі, зберігають свій колір, текстуру, неповторний смак і аромат. Завдяки цим властивостям ви зможете зменшити використання спецій і солі.

Якщо для приготування хрустких овочів, соковитої риби та птиці ви досі обирали смаження, то приготування на парі стане для вас ідеальною альтернативою - воно дозволяє досягти аналогічного ефекту, але більш здоровим способом. Приготування на пару також не вимагає додавання жиру - приготована їжа легко засвоюється, тому ідеально підходить для людей, які стежать за своєю фігурою і дотримуються дієт, наприклад, дієт для схуднення.

Якщо ви хочете готувати на парі, вам знадобиться або пароварка, або парова шафа. Що з них найкраще підійде для вашої кухні? Дізнайтеся про функції та переваги різних парових приладів Bosch і відкрийте для себе світлі сторони приготування їжі!

Розпарювання

Пароварка приготує для вас смачні та корисні страви на пару. Все, що вам потрібно зробити, це вибрати програму, температуру і час, які підходять для вашої страви, а прилад зробить все інше за вас. Порівняно зі смаженням, зникає також ризик підгоряння їжі.

Що можна приготувати на парі? Майже всі продукти: овочі, рибу, м'ясо, рис або каші. Це дає вам величезні можливості для приготування цілого обіду в паровій шафі, наприклад, курки в травах з молодою картоплею та морквою з горошком, ароматного лосося зі спаржею, свинячих рулетів, фаршированих грибами, або дріжджових вареників на пару. На десерт можна подати ніжний чізкейк або паровий кекс.

З сучасними компактними паровими шафами Bosch ви можете не лише готувати на пару, але й розігрівати готові страви, не пересушуючи їх, а також дбайливо розморожувати овочі та фрукти. Якщо ви готуєте дріжджове тісто, парова шафа допоможе вам значно прискорити його підняття.

Випікання на пару

Поєднання чудового смаку їжі, приготованої в духовій шафі, та здорового, нежирного приготування на парі стало можливим завдяки вбудованій паровій шафі. Вона працює шляхом систематичного автоматичного додавання парових струменів під час приготування їжі - ідеальна заміна випіканню на водяній бані. Завдяки цьому ваші страви, приготовані на парі, будуть соковитими та вологими всередині, але хрусткими зовні.

Хочете швидко приготувати смачну та корисну вечерю? Зверніться по допомогу до духової шафи з функцією приготування на пару від Bosch! З нею приготування вечері на всю сім'ю за один раз більше не буде проблемою. З функцією приготування на парі ви можете готувати ті самі страви, що й у класичній електричній духовій шафі, але з неповторним смаком. Парові духові шафи Bosch дозволяють готувати, наприклад, печену картоплю, м'ясні та овочеві запіканки, печеню по-римськи, соковитий ростбіф, фаршировану качку, традиційну лазанью і запечену рибу з овочами.