Приготування у мікрохвильовій печі

Сучасна мікрохвильова піч здатна замінювати на кухні плиту та духову шафу. Головна перевага СВЧ-печі – це швидкість приготування, тому з нею господині економлять масу часу. На приготування в мікрохвильових печах йде приблизно в чотири рази менше часу, ніж на звичайних плитах. І приготувати можна практично будь-які страви, починаючи від простих сніданків і напоїв, закінчуючи складними м'ясними стравами й випічкою. Потрібно лише освоїти різноманітність режимів і відповідні рецепти.

Приготування страв в мікрохвильовці

Основний режим у всіх мікрохвильових печах – «Мікрохвилі» або «СВЧ». В сучасних багатофункціональних моделях є додаткові програми конвекції, пароварки та гриля. Для них використовуються нагрівальні елементи й вентилятори.

Мікрохвильові печі з грилем дозволяють запікати й смажити їжу до хрусткої скоринки. Можна включати режим тільки в кінці готування лише заради золотистої скоринки.

Режим конвекції прогріває продукти максимально рівномірно, завдяки циркуляції гарячого повітря навколо їжі. Це особливо важливо в приготуванні випічки. Також в продуктах краще зберігаються вітаміни та корисні речовини. Працює як духовка, тільки швидше.

Функція пароварки готує страви на пару, що зберігає в ній максимальну кількість вітамінів.

Крім основних програм, для готування в печах СВЧ потрібно під кожну страву налаштовувати режим потужності.

Повна або висока потужність (100%)

Використовується для найшвидшого готування та смаження продуктів з м'якого м'яса, риби, також овочевих і фруктових страв, чаю, кави й інших напоїв. Підходить для запіканок, які можна розмішувати, м'ясного фаршу або курчат, для страв, що готуються в томатному соусі, бульйоні або вині.
Але пам'ятайте, що при високій температурі шматочки продуктів різного розміру й товщини можуть прожарюватися нерівномірно. Швидше приготуються маленькі однакові шматки.

«Смаження» або потужність «Вище середнього» (70-80%)

В цьому режимі готуються страви зі свинини, птиці, овочів, випічка, рецепти з сиром і соусами. Він не сушить продукти й не вимагає безперервного контролю.

Середня потужність або «Повільне кипіння» (50%)

Підходить для готування супів, приготування жорсткого м'яса, рівномірного прожарювання, тушкування й томління. Використовуйте для готування страв з риби й морепродуктів, а також з яєць, молочних продуктів. Об'ємними та пишними виходять хлібні вироби, суфле й інша випічка.

«Розморожування» або потужність нижче середнього (30%)

Використовується для підігріву, повільного томління та «варіння на слабкому вогні», для розтоплення шоколаду, меду, морозива, вершкового масла для приготування десертів і кремів.

Низька потужність або «Підігрів» (10%)

Підходить для підігріву делікатних продуктів і поліпшення аромату супів, тушкованих страв і соусів. Вони стають більш наваристими, ніжними й ароматними, якщо їх готувати довше на цьому режимі.

Поради з приготування різних страв

Сніданки
Мікрохвильовка ідеально підходить для приготування швидких сніданків. У ній легко готуються ніжні омлети, яєчні, бутерброди, оладки, сирники та запіканки, випікаються млинці.

М'ясні страви
Жорстке м'ясо стає м'яким, якщо його готують довго на невисокій температурі (середньої потужності). І так воно просмажиться рівномірно. На високій потужності тонкі місця та краї будуть засмажуватись швидше, ніж середина. Можна спочатку включити повну потужність, а потім перемикнути на середню і збільшити час готування. Жорстке та пісне м'ясо буде готуватися довше, ніж жирне й кімнатної температури.

Якщо готуєте в мікрохвильовці без гриля, але хочете м'ясо з золотистою скоринкою, за кілька хвилин до кінця смаження окропіть м'ясо солоною водою. Для більшої соковитості солити й перчити м'ясо також краще в самому кінці.

Приготування перших страв
Супи, як правило, спочатку варяться пару хвилин на високій потужності, а після додавання всіх основних інгредієнтів готуються 10-15 хвилин на середньо-високій температурі. Для наваристості останні кілька хвилин перемикають на режим «Нижче середнього».

Другі страви
Овочі можна варити й тушкувати в пакеті. Дуже смачними виходять картопляні страви й різні фаршировані овочі. Рибу також готують в харчовому рукаві або плівці на середній потужності.

Випічка
Вироби з тіста, що випікаються в мікрохвильовці, значно збільшуються в обсязі. Тому заливайте тісто в форму максимум половини її обсягу, і змішуйте інгредієнти чітко за рецептом. Посуд має бути жаростійким. Змащуйте його маслом, але не накривайте, можна лише по краях захистити фольгою. Виймають випічку, коли краї вже дійшли до готовності, а середина – не зовсім. Дайте готовому виробу відстоятися в формі 10-15 хвилин.

Напої
Готуються кілька порцій в глибокому посуді чи в однакових чашках, можна навіть в паперових склянках. Їх потрібно ставити ближче до центру на однаковій відстані одна від одної та від краю, але не в центрі. Щоб рідини не википали, в посуд кладіть скляну паличку або ложку, а молочні напої не накривайте кришкою.

Основні принципи готування в мікрохвильовій печі

Готувати потрібно в спеціальному термостійкому посуді, прозорому й без наявності в складі металів. Також вона не повинна проводити електрострум. Пригідні матеріали – скло, кераміка, силікон та поліпропілен, а ось металевий посуд категорично не можна використовувати.

Їжа у СВЧ-печі доводиться до готовності від краю до центру. Тому розкладаючи такі продукти, як птиця, риба й овочі, необхідно класти більш товсті або щільні шматки ближче до країв.

Загальні рекомендації для приготування різних рецептів:

  • перші страви готуйте в посуді з кришкою, що має отвір для відведення пари;
  • заморожені продукти спочатку ставте на розмороження, а потім вже вибирайте відповідний режим для готування страви;
  • м'ясо також накривайте кришкою для більшої соковитості, а також перекладайте та перемішуйте великі шматки в середині готування, щоб вони готувалися більш рівномірно;
  • пористі продукти (фарш або картопляне пюре) готуються значно швидше, ніж щільні й великі шматки.

Після того, як ви дістали готову страву з печі, їй потрібно дати постояти від 3 до 10 хвилин, не відкриваючи кришку. Цей час потрібний для остаточного формування смаку й аромату. Особливо це важливо при випічці тортів, тістечок і кексів, і смаження м'яса.

Рецепти приготування в мікрохвильовій печі

Що можна приготувати в мікрохвильовці швидко? В першу чергу сніданки, закуски й легкі страви з тіста. Але навіть традиційні перші та другі страви в мікрохвильовій печі можна приготувати менше ніж за годину. Пропонуємо вашій увазі смачні й швидкі рецепти для мікрохвильовок.

Омлет з картоплею та сиром

Страва з яєць заслужено вважається одною з кращих сніданків. А якщо ще додати овочі й сир, вийде не тільки смачна, але й ситна страва.

Інгредієнти:

  • 7 картоплин;
  • 2 цибулини;
  • 3 помідори;
  • 2 ст. ложки рослинної олії;
  • 20 оливок без кісточок;
  • 8 яєць;
  • 150 г твердого сиру;
  • спеції

Приготування:

1. Картоплю проколоти в декількох місцях, укласти на широке блюдо й готувати на 100% рівні потужності 8-10 хв.

2. Цибулю нарізати півкільцями, оливки кільцями. У посуд з широким дном, призначену для мікрохвильової печі, налити 2 ст. ложки рослинної олії, укласти нарізану цибулю, помідори, оливки й готувати на 100% потужності 3-5 хв. Через пару хвилин 1 раз перемішати.

3. Раніше приготовану картоплю очистити, нарізати скибочками та з'єднати з приготованими овочами. Покласти спеції.

4. Яйця збити, додати спеції та тертий сир. Цією сумішшю залити підготовлені овочі. Готувати на 60% потужності 8-10 хвилин. Вимкнути СВЧ-піч і залишити страву постояти в ній ще 5 хвилин. Готовий омлет на тарілці посипати зеленню.

Томатний суп із солодким перцем

Корисний і наваристий овочевий суп готується швидше, ніж на плиті. Страва вийде такою ж смачною та в ній збережеться максимум вітамінів в овочах.

Інгредієнти (для 4 порцій):

  • 8 помідорів чері;
  • 6 помідорів;
  • 2 цукіні або 300 г цвітної капусти;
  • 2 шт. ріпчастої цибулі;
  • мелений чорний перець;
  • 1 ст. молока;
  • 1 корінь селери;
  • 2 солодкого перцю;
  • сіль;
  • кілька зубчиків часнику;
  • 4 ст. л. вершкового масла,;
  • 1 ст. л. борошна,;
  • спеції;
  • 30 г тертого сиру;
  • свіжий базилік, зелень.

Приготування:

1. Помідори ошпарити й очистити від шкірки. М'якоту нарізати шматочками й припустити у власному соку.

2. Цукіні нарізати кружечками (або порізати на шматочки цвітну капусту), а м'якоту перцю на скибочки. Подрібнити цибулю, часник і селеру, додати до цвітної капусти або цукіні та посмажити на вершковому маслі пару хвилин при високій потужності. Додати помідори, посолити, приправити спеціями й тушкувати 3 хвилини на середній потужності.

3. Потім овочі протерти через сито (відклавши 3 ст. ложки шматочків кольорової капусти).

4. Борошно спасерувати на маслі, що залишилося 1 хвилину на середньо-високій потужності, влити молоко та варити 3 хвилини на середній потужності. Овочеве пюре з'єднати з молочним соусом і варити ще 3-4 хвилини на середній потужності. Посолити й приправити спеціями.

5. Подавати суп із зеленню, додавши скибочки помідорів чері та цвітної капусти, посипавши тертим сиром.

Тушкована баранина

Варіант простої та поживної вечері припаде до смаку навіть гурманам. Можна приготувати як порційно, так і в великому об’ємі для всієї родини.

Інгредієнти:

  • 250 г баранини;
  • 2 цибулини;
  • 2 помідори;
  • 1 солодкий перець;
  • 1 яблуко твердого сорту;
  • 1 зубчик часнику;
  • сіль;
  • чорний мелений перець;
  • гілочка петрушки.

Приготування:

1. М'ясо вимити, підсушити за допомогою серветки й тонко порізати на шматочки.

2. Очищену цибулю нарізати кільцями, а яблуко та перець невеликими кубиками або шматочками. Помідори нарізати кружечками.

3. Шматочки баранини розкласти на дно посуду, зверху дрібно нарізаний часник і цибулю, а верхній шар викласти з нарізаних помідорів, перців і яблука.Посипати сіллю та чорним перцем.

4.Залити ємність водою, щоб вона покривала всі інгредієнти, тушкувати в мікрохвильовій печі до готовності 20-25 хвилин при повній потужності. У процесі готування один або два рази перемішати блюдо від країв до центру.

5. Готову страву прикрасити гілочками петрушки.

Лазанья зі шпинатом і грибами

Вишукане й соковите овочеве блюдо італійської кухні легко готується та при цьому дуже смачне й апетитне.

Інгредієнти (на 4 порції):

  • 600 г замороженого шпинату;
  • 2 зубчики часнику;
  • 3 ст.л. вершкового масла;
  • 500 г печериць;
  • 2 цибулини;
  • мелений чорний перець;
  • 2 упаковки соусу для овочевої лазаньї;
  • 6 ст.л. сметани;
  • жир для форми;
  • 16 шматочків тіста для лазаньї;
  • 100 г твердого сиру бринза.

Приготування:

1. Шпинат розморозити. Лук з часником порубати. Гриби нарізати скибочками.

2. Часник і цибулю прожарити у вершковому маслі 1 хв на високій потужності. Додати гриби, тушкувати 5 хв. на середній потужності. Додати шпинат і приправити спеціями.

3. Соус для овочевої лазаньї приготувати відповідно до інструкції на упаковці й довести до кипіння при повній потужності. Додати сметану.

4. Змастити жиром вогнетривку форму. Шарами викласти в ній соус, овочі з грибами, тісто. Можна додати кубики сиру або бринзу. Соусом завершити. Посипати тертим сиром і запікати близько 15 хв. за потужності вище середньої.

Шоколадний пудинг

Цей солодкий ароматний десерт легко може приготувати кожна господиня. Витрат зовсім небагато, а задоволена буде вся сім'я.

Інгредієнти:

  • 750 мл молока;
  • 2 стручки ванілі;
  • 200 г напівгіркого шоколаду;
  • 40 г коричневого цукру;
  • 2 ст.л.розчинної кави;
  • 250 мл молока;
  • 50 г крохмалю

Приготування:

1. На 6 порцій влити в каструлю півлітра молока.

2. Надрізати стручки ванілі та ножем вишкребти пасту. Покласти її в молоко разом зі стручками й дрібкою солі, довести до кипіння та кип'ятити на середньо-високій потужності 4-5 хвилин. Стручки ванілі потім вийняти.

3. Поламати напівгіркий шоколад і розплавити у ванільному молоці.

4. Потім змішати коричневий цукор, 2 ст.л. розчинної кави, 250 мл молока й 50 г крохмалю, додати до гарячого шоколадного молока та кип'ятити 1 хвилину на високій потужності.

5. Шість формочок обполоснути холодною водою. Заповнити пудингом і поставити на 3 години в холодильник.

6. Ножем відокремити від краю пудинг і перекинути його десертні тарілки (їх попередньо обполоснути холодною водою).

7. Прикрасьте пудинг шоколадною стружкою, фісташками й мелісою.

Картопля з овочами та курячою грудкою

Ситну вечерю для всієї родини можна приготувати в мікрохвильовці менше ніж за годину. Безпрограшний варіант для другої страви – куряче філе та картопля з овочами.

Інгредієнти:

  • 1 кг дрібної молодої картоплі;
  • 1 пучок зеленої цибулі;
  • 2 моркви;
  • 150 г помідорів чері;
  • 2 невеликих цукіні або кабачка;
  • 2 філе курячої грудки (по 150 г);
  • 3 ст. ложки топленого масла або рослинної олії;
  • 1 ст. ложка листочків чебрецю;
  • 1 ст. ложка рубленого базиліку;
  • сіль;
  • чорний мелений перець.

Приготування:

1. Картоплю очистити щіткою під струменем води та відварити (5-7 хвилин на повній потужності). Щоб вона була ароматною, додайте у воду 2-3 зубчики часнику, лавровий лист і сушений кріп. Потім злийте воду, а бульби обдайте холодною водою.

2. Зелену цибулю вимити, очистити й нарізати шматочками. Моркву вимити, очистити й нарізати спочатку скибочками, а потім соломкою.

3. Помідори вимити й розрізати навпіл.

4. Цукіні вимити, очистити й нарізати кружечками.

5. Моркву близько 3 хвилин варити в підсоленій воді на середньо-високі потужності, потім вийняти, облити холодною водою й дати їй стекти.

6. Філе вимити, обсушити й нарізати вузькими смужками. Обсмажити в 1 стол. ложці топленого масла або рослинної олії, потім викласти, посипати сіллю і перцем.

7. Залишки масла влити в форму, смажити цукіні, зелену цибулю й моркву 5-6 хвилин при повній потужності.

8. Додати картоплю та смажити ще 1-2 хвилини при потужності 80%.

9. Додати м'ясо, помідори й зелень, перемішати та приправити спеціями. Тушкувати ще 2 хвилини на середній потужності.

Пряний напій із сухофруктів

Смачний вітамінний напій зігріє в холодну погоду та зарядить вітамінами.

Інгредієнти:

  • 600 мл води:
  • півсклянки виноградного соку;
  • 100 г чорносливу;
  • по 50 г родзинок і кураги;
  • півсклянки цукру;
  • 3 ст.л. соку лимону;
  • 1 ст.л. меду;
  • 1 ст.л. сухих квіток каркаде.

Приготування:

1. Сухофрукти кілька разів промийте теплою водою. Якщо курага й чорнослив дуже сухі, заздалегідь замочіть їх у теплій воді.

2. У глибокий посуд для мікрохвильовки додайте чорнослив і цукор, і залийте окропом. Варіть 7-8 хв при середньо-високій потужності.

3. Потім додайте виноградний сік, курагу, квітки каркаде і родзинки й проваріть ще кілька хвилин на середньої потужності.

4. Коли напій буде готовий, дайте йому трохи охолонути та додайте мед та сік лимону.

5. Розлийте по склянках, а для прикраси можна використати тонку скибочку лимону або апельсину.

Переваги готування в мікрохвильовій печі:

  • ви витрачаєте в рази менше часу, ніж при готуванні на звичайній плиті;
  • продукти зберігають більше вітамінів і корисних речовин;
  • можна готувати навіть невеликі порції;
  • витрачається менше електроенергії;
  • в ній є функції духовки, гриля і пароварки;
  • смажені страви будуть менш жирними й калорійними, ніж при традиційному смаженні на сковороді;
  • можна готувати прості рецепти, але при цьому смачні та незвичайні;
  • страви виходять ароматними й ніжними;
  • особливо незамінна, коли потрібно швидко щось приготувати.

Час готування може залежати від потужності вашої СВЧ-печі. У рецептах зазвичай вказується середня потужність, а іноді й конкретні цифри. Якщо ваша модель має вищу потужністю, зменшуйте час готування, вказане в рецепті.

Вбудовані мікрохвильовки Bosch

Подивитись всі моделі

Мікрохвильовки Bosch

Подивитись всі моделі

Салат з креветками, спаржею та кіноа

Дізнатися рецепт

Сирний кіш з овочами

Дізнатися рецепт